Kungaparet gav Sverigemiddag för att uppmärk­samma svenska insatser

Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal innan Sverigemiddagens början.

Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal innan Sverigemiddagens början. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Fredagen den 20 september gav Kungaparet Sverigemiddag på Kungliga slottet. Kungafamiljen vill genom Sverigemiddagen uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt.

Kronprinsessparet hälsar på gästerna i Lovisa Ulrikas matsal.

Kronprinsessparet hälsar på gästerna i Lovisa Ulrikas matsal. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Inbjudna gäster var representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från Sveriges 21 län samt landets landshövdingar. De cirka 180 gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet och Kronprinsessparet i Lovisa Ulrikas matsal i Bernadottevåningen.

Regissören Ruben Östlund var en av gästerna vid Sverigemiddagen.

Regissören Ruben Östlund var en av gästerna vid Sverigemiddagen. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

En brassensemble ur Livgardets dragonmusikkår konserterade i Östra trapphuset när gästerna efter hälsningsceremonin tog sig en trappa upp till Festvåningen där Sverigemiddagen intogs i Vita Havet.

Hovfurir Jerry Carlde lägger sista handen vid dukningen i Vita Havet inför kvällens Sverigemiddag.

Hovfurir Jerry Carlde lägger sista handen vid dukningen i Vita Havet inför kvällens Sverigemiddag.Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Sverigemiddag är en form av representationsmiddag på Kungliga slottet som infördes med anledning av Kungens 40 år på tronen år 2013.

Borden pryddes med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid.

Borden pryddes med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Vid kvällens middag var borden dekorerade med brännförgyllda kandelabrar från Karl XIV Johans tid. Blomsterdekorationerna var dahlior och rosenskära från Brunnsviken och höstgula ormbunkar plockade på Kungl. Djurgården.

Blomsterdekorationer med bland annat rosenskära.

Blomsterdekorationer med bland annat rosenskära. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Dukarna och servetterna vävdes på Irland år 1959. Mönstret består av ett bladornament runt dukens kanter som bildar en enkel men vacker ram till Gustaf VI Adolfs invävda monogram i mitten av duken.

Glasen från från Skrufs glasbruk fick Kungen i 70-årsgåva av riksdag och regering.

Glasen från från Skrufs glasbruk fick Kungen i 70-årsgåva av riksdag och regering. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Bordsporslinet bestod av gåvor från riksdag och regering till Kungens 50-årsdag respektive 70-årsdag. 50-årsgåvan kommer från Hackman-Rörstrand Gustafsberg med design av Karin Björquist. 70-årsgåvan är från Gustavsbergs porslinsfabrik och formgavs av Daniel Hassila.

Glasen som är en del av 70-årsgåvan kommer från Skrufs glasbruk. De är formgivna av Carina Seth Andersson.

Sverigemiddagen uppdukad i Vita Havet på Kungliga slottet.

Sverigemiddagen uppdukad i Vita Havet på Kungliga slottet. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Till bordet hade Kungen Västmanlands läns landshövding Minoo Aktharzand. På sin vänstra sida hade Kungen Helena Karlberg, VD för Piteå Science Park i Norrbottens län.

Drottningen hade Gotlands läns landshövding Anders Flanking till bordet, som också höll kvällens tacktal. På sin högra sida hade Drottningen Leif Hylander, chef för Räddningstjänsten i Perstorp, Skåne län.

Kronprinsessan hade Västra Götalands läns landshövding Anders Danielsson till bordet. På sin högra sida hade Kronprinsessan Björn Blommegård, regionchef vid Frivilliga flygkåren Halland, Hallands län.

Prins Daniel hade Södermanlands läns landshövding Liselott Hagberg till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen Frida Johansson, VD på Handelskammaren Värmland, Värmlands län.


MENY

20 september 2019

Lättrökt Fröyalax med picklad Västeråsgurka,
gurkvinägrett, avokadokräm och råhyvlade rädisor

*
Helstekt oxfilé med rostad jordärtskocka, potatispuré,
stekt svamp och schalottenlökssky smaksatt med konjak

*
Äppelterrin med calvadoskolasås,
vaniljglass och brynt vit choklad


Kvällens meny.

Kvällens meny. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Efter middagen intogs kaffe och avec i Bernadottegalleriet .