Kungen besökte Södertälje
Onsdagen den 23 maj besökte Kungen Södertälje. Fokus för besöket var Södertäljes framtidsorienterade verksamheter med koppling till entreprenörskap, innovation, utbildning och hållbarhet.
Dagen inleddes med att Kungen besökte Södertälje Science Park och nya KTH Södertälje. Kungen fick information om hur Södertälje Science Park arbetar för forskning, innovation och utbildning inom området hållbar produktion.
Under rundvandringen i Södertälje Science Park visade studenter från KTH olika projekt som de arbetar med i prototyplabbet och logistiklabbet. Efter logistiklabbet besökte Kungen Trampbilsfabriken, som är en del av KTH Leancentrum. Där demonstrerades praktiska övningar i förbättringsarbete.
Därefter åkte Kungen till Mälardalens Tekniska Gymnasium. Rektor Susann Jungåker hälsade välkommen och därefter berättade Kennet Conradson, personalchef på Scania, om samarbetet mellan Scania och gymnasiet.
Vid rundvandringen i skolans verkstad berättade elever om utbildningen. I robotavdelningen demonstrerade yrkeslärare Daniel Edenborg och Mattias Edenborg CNC-maskinen och robotarna. Som avslutning demonstrerade elever från gymnasiet hur de arbetar med de olika maskinerna.
Som avslutning på dagen i Södertälje besökte Kungen Hovsjöskolan. Skolans låg- och mellanstadieelever inledde med sång som ackompanjerades av en orkester från El Sistema.
I skolans kök berättade kostchef Sara Jervfors och kökschef George Bouchaay om hur Hovsjöskolan arbetar med hållbara måltidskoncept, Diet for a green planet, som tagits fram i Södertälje.
Vid lunchen presenterade MatLusts utvecklingsstrateg Eva Helén hur MatLust arbetar i alla led för en hållbar livsmedelskedja, från jord-bord-jord, med nya innovativa livsmedel.
Till lunch serverades Södertäljerullen – en maträtt som är skapad av elever i samband med en tävling som utlystes av hemkunskapslärare i Södertälje i samarbete med MatLust.
Tre av entreprenörerna som varit med och tagit fram råvarorna till rullen, Saltå Kvarn, Il forno della Pita och Grekiska kolgrillen, berättade hur de arbetat tillsammans med MatLust.
Hemkunskapslärare Katarina Neidenstam berättade om hur skolmaten, med fokus på hälsa och hållbarhet, integreras i undervisningen genom bland annat tävlingar och undervisningsmaterial.
Besöket på Hovsjöskolan avslutades med att elever från högstadiet presenterade skolan, skolans arbete med hållbar utveckling samt en dans- och musikuppvisning.