Kungen vid invigningen av Den tänkande handen

Fredagen den 20 april närvarade Kungen vid tecknings­utställningen Den tänkande handen på Kungl. Slottet. Tio utvalda tecknares bidrag visas i Gustav III:s antikmuseum.

Rut Zettergren visar sitt tävlingsbidrag för Kungen.

Rut Zettergren visar sitt tävlingsbidrag för Kungen. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Kungen tillsammans med Johanna Arvidsson, en av deltagarna i tävlingen Den Tänkande Handen.

Kungen tillsammans med Johanna Arvidsson, en av deltagarna i tävlingen Den Tänkande Handen. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

Ceremonin inleddes i Bernadottebiblioteket med att överintendent Margareta Nisser-Dalman hälsade alla välkomna. Därefter talade Kungl. Akademien för de fria konsternas ständig sekreterare Isabella Nilsson.

Riksmarskalk Svante Lindqvist invigningstalade och därefter besökte Kungen Gustav III:s antikmuseum och träffade stipendiaterna som berättade om sina verk.

I samband med invigningen av utställningen Den Tänkande Handen fick Kungen en visning av tävlingsbidragen och möjlighet att prata med de deltagande illustratörerna.

I samband med invigningen av utställningen Den Tänkande Handen fick Kungen en visning av tävlingsbidragen och möjlighet att prata med de deltagande illustratörerna. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

De nominerade tecknarna som ställer ut i Gustav III:s antikmuseum är:
Gustaf Holtenäs, Judit Kristensen, Susan Whitlow, Johanna Arvidsson, ChannaBianca Hjälmrud, André Olsson, Jenny Åkerlund, Rut Zettergren, Hanna Romin och Jesper Vesterlund.

Kungen tittar på André Olssons tävlingsbidrag.

Kungen tittar på André Olssons tävlingsbidrag. Foto: Henrik Garlöv/Kungahuset.se

En jury bedömer teckningarna och tre stipendiater utses. De tre stipendiaterna tillkännages den 6 juni.

Den tänkande handen visas 21 april – 24 juni i Gustav III:s antikmuseum

Om Den tänkande handen - H.M. Konungens stipendietävling för unga tecknare

Vid Kungens 70-årsdag 2016 instiftades en stipendiefond av Elisabeth och Gustaf Douglas med syfte att lyfta fram unga yrkesutövare som arbetar med teckning som arbetsredskap. Tävlingen är öppen för unga tecknare som arbetar med visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område.

Tre stipendiater utses och tilldelas 100 000 kronor vardera. Målet är att uppmärksamma den särskilda kunskap som samspelet mellan öga och hand ger för att utveckla tänkandet och höja statusen på visuell gestaltning.

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) arrangerar tävlingen i samarbete med Kungl. Hovstaterna.